Het delen & scheuren van plantjes

Wat is scheuren? Scheuren is planten met genoeg wortels uit elkaar trekken om zo twee of meerdere
planten te verkrijgen. Meestal behoren deze planten tot de vaste planten of de sierheesters (struiken). De planten die we scheuren noemen we de moederplanten.
Scheurperiode:*  Herfst: september – oktober – november.*  Lente: maart – april – mei.Persoonlijk zou ook ik liever de planten scheuren in het voorjaar. De pas gedeelde plantjes hoeven dan niet onmiddellijk strenge vorst te trotseren. Daarentegen kunnen ze in het lentezonnetje beginnen met nieuwe wortels en bladeren te vormen, zodat we vrij snel kunnen genieten van onze nieuwe plantjes.

Vaste planten groeien vaak van het midden naar buiten toe. Dit betekent dat de buitenkant jonger is dan de binnenkant. Hierdoor kan het gebeuren dat de plant in het midden niet zo veel groeikracht meer heeft dan aan de buitenkanten. Om dit op te lossen zul je moeten scheuren. Door de wortels uit elkaar te trekken krijg je meerdere kleine plantjes. Deze zullen nadat ze hersteld zijn, weer gaan groeien alsof het jonge plantjes zijn.

*In de lente Dit scheuren kan in twee periodes. De eerste, in de lente, heeft vaak de voorkeur. Dit komt omdat de gescheurde plant niet hoeft te overwinteren en dat hij door het zonnetje zichzelf snel kan herstellen. Scheur het liefst voordat de plant weer gaat groeien. Dit kun je doen door met behulp van je handen, een schep of een snoeischaar.

*In de herfst In de herfst kun je ook scheuren, maar dan moet je ervoor zorgen dat de gescheurde plantjes
geen last hebben van vorst. Het is trouwens belangrijk om na scheuren de plant in voedzame grond te planten en hem veel water te geven. Dit helpt de plant herstellen. Knoppen die tot een maand na het scheuren aan de plant verschijnen kun je het beste afknippen. Op deze manier help je de plant zijn wortels te herstellen. Er gaat anders een hoop energie naar de knoppen. Ook bestaande knoppen kun je het beste verwijderen. Dit is zonde van de energie.

Werkwijze:


1.Spit de gehele vaste plant / moederplanten uit de border als ze nog in rust zijn en of net beginnen uit te
  lopen. Als het om een groep van vaste planten van dezelfde soort gaat spit je deze allemaal uit de border.

2.Bekijk eerst goed waar de plant de krachtigste scheuten heeft. In verreweg de meeste gevallen zullen
  deze zich aan de buitenranden van de pol bevinden.

3.Steek met een schop deze delen van de plant af. Gooi het hart van de vaste plant direct op de
   de composthoop.

4.De overgebleven stukken kan je meestal met de hand uit elkaar scheuren. Lukt dit niet maak dan gebruik
  gebruik van een stevig mes een snoeimes of met een spade. Maak planten van ongeveer gelijke grote en controleer steeds of de  nieuwe plant beschikt over voldoende groeipunten.

5.Spit de border goed om , voeg nieuwe voedzame grond toe en begieten alvorens de planten op de potten
   of  uit te planten .

De planten bemesten met gedroogde koemest  of oude, verteerde stalmest kan je het beste achterwege laten. De planten zullen door deze makkelijk  op te nemen voedingsstoffen op het laatst van het jaar te sappige scheuten vormen waardoor de kans op bevriezing toe zal nemen.
Probeer het aantal scheurwonden te beperken en zorg ervoor dat ze zo gaaf mogelijk zijn.
Als je een (bijna) bloeiende plant scheurt, dan verwijdert u het best alle bloemknoppen, bloemen,
zaden en vruchten. Bloemknoppen die binnen een maand na het scheuren worden gevormd kun je het  beste ook nog verwijderen. Deze vragen veel te veel energie van het net gescheurde plantje, die dit beter kan benutten voor wortel  en bladgroei.